perjantai 13. syyskuuta 2013

Minkä takia?

Maailmasta löytyy ainakin miljoona epäkohtaa, ja varmasti enemmänkin jos niitä alkaa oikein työkseen miettiä, sellaisia pieniä ärsyttäviä asioita, jotka eteen sattuessa tai muuten mieleen juolahtaessa pilaavat päivän meneillään olevan hetken. Silloin sitä tulee kysyneeksi, itseltään jos on yksin ja joltain toiselta jos on kaksin tai enemmin, että minkä takia tämäkin asia on näin? Minä en nyt ala listaamaan tähän niitä kaikkia asioita joista näin voi kysyä, ettei tule kiukustus, muutamia vaan joita olen itse havainnoinut, että saisitte ajattelemisen aihetta. Ei teillä kumminkaan mitään parempaakaan tekemistä ole jos kerran joudatte tätäkin lukea.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Bj%C3%B8rnstjerne_Bj%C3%B8rnson_leser_p%C3%A5_kontoret%2C_ca_1902_%288935290004%29.jpg

Minkä takia aina kun mesessä tai skypessä tai ihan missä tahansa tekstiviestimessä yrittää kirjoittaa jotakin ylettömän hienoa, sinne pujahtaa jokin pienen pieni kirjoitusvirhe, esimerkiksi yksi kirjain väärässä paikassa, niin että koko jutun merkitys muuttuu joko rivoksi tai muuten räät parralle (parrakkailla miehillä ja miksei myös harvemmin naisilla, muilla muualle) täräyttävän koomiseksi? Etenkin puhelimien ennakoivan tekstinsyötön kanssa tällainen haveri sattuu itkettävän helposti. Helpompi ja nopeampi tapa kirjoittaa, ja kissan villat. Siinä sitä sitten ollaan vääristyneen rakkaudentunnustuksen, manifestin tai sitaatin kanssa, ja viestin vastaanottaja pitää kirjoittajaa tonttuna, mikä on mielestäni julmaa ja epätarpeellista. Väärinkirjoittaneelle on aivan tarpeeksi rangaistusta jo siinä, että hän tietää siteeranneensa Anni Polvaa taas väärin.

Minkä takia peruskoulun ylemmillä luokilla pitää opetella ruotsinkieltä vaikka se on vaikeaa kuin selällään nukkuminen? Tiedän kyllä että tämä on jo monesti kaluttu ja köykäiseksi havaittu aihe, mutta kysynpähän kumminkin. Itku meinaa päästä kun vain muistelenkin, raavaalta mieheltä täydellä karvalla. Eihän Ruotsissakaan kumminkaan väkipakolla panna pojkeja och flickoja pänttäämään kuulemma aivan yhtä vaikeaa suomea rumasti kuvitetuista kirjoista niin kuin meilläkin oli, opettajan joutuessa kokeiden kuullunymmärtämisosiossa lukemaan tekstin itse ääneen, kun oppilaat eivät saa selvää c-kasetilta soitetusta puheesta, jossa kummallista härmänsuomea murtava henkilö kertoo olevansa kohmelossa ja juovansa kurrimaitoa. Eihän?


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Johann_Peter_Hasenclever_-_Die_Dorfschule.jpg?uselang=fi

Minkä takia kaikki toisiaan tukevat ruokatavarat loppuvat aina eri aikoihin eivätkä koskaan yhtä aikaa? Puhun nyt erityisesti leivästä, voista ja juustosta. Jos on leipää ja voita, niin juusto on varmasti loppu, ja jos on juustoa ja leipää niin ei ole voita. Jos puolestaan ei ole leipää, niin silloin voi sentään siteerata Kaislikossa suhisee kirjan Myyrää, joka voivotteli tätä asiaa. Silloinkin tosin jää nälkäiseksi, mutta jos paikalla on joku joka tuntee sitaatin, niin saapahan ainakin naurut. Tai huvittuneen hymähdyksen. Tai hitaan katseen. Oikeastaan se on aika lailla se ja sama mitä saa, kauppaan siitä pitää kumminkin lähteä.

Minkä takia Salaisissa kansioissa on aina niin, että olipa kyseistä tapausta tutkiva työpari liikkeellä millaisella kokoonpanolla, Mulder ja Scully, Scully ja Dogget, Mulder ja Dogget et cetera ad nauseam, hyvänsä, niin näistä toinen ei ikinä usko mitään mitä toinen sanoo sille, vaikka asia olisikin aivan selvä, ja vaikka se toinen olisikin itse siepattu lentävään lautaseen ties kuinka monta kertaa, tai ollut noin muuten kokemassa yliluonnollisuutta korkeimman omakätisesti? Scully (tai joku muu, yleensä kyllä Scully) vaan jäkättää joka jaksossa että ”asialle on olemassa tieteellinen selitys”, ja parin, eli yleensä Mulderin, naama menee mutruun kun työtoveri vain halveeraa ja sanoo hulluksi kaiken aikaa.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Sad-pug.jpg

Minkä takia minä vilustun joka kerta kun päätän että alan kuntoilla joko lenkkeillen tahi pyöräillen? Aina ensimmäisellä reippailuretkellä saan kylmää ja niiskutan seuraavat kaksi viikkoa ja olen vetämättömissä. Itseään voisi tietenkin varjella raa’alta ulkoilmalta käymällä uimassa, mutta uimahallissa ravaaminen monta kertaa viikossa käy aika pian yksitoikkoiseksi, kun pitää kiertää vaan sitä yhtä ja samaa allasta päästä päähän. Kymmenennen kierroksen jälkeen tulee auttamatta tylsää, ja jos erehtyy haukottelemaan niin hukkuu.

Minkä takia, minä kysyn vaan. Onko Ruotsissa edes c-kasetteja? Harmittaa tällainen.

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Grundig_portable_tape_recorder.jpg?uselang=fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti